Eaton - 2018-05-28 09:00 CEST

Hvert år udleder elindustrien flere ton af drivhusgassen SF6 til atmosfæren, hvoraf elindustrien alene står for 80 procent. Derfor har den tyske delstat Niedersachsen netop forbudt brugen af SF6 i koblingsanlæg til fordelingsnet med mellemspænding, og nu venter et EU-forbud, der vil ramme danske forsyningsselskaber og industrivirksomheder. Fremtiden er SF6-fri, men med Eatons Xiria bliver skiftet lettere.

Siden midten af 1970’erne er svovlhexafluorid – mere almindeligt kendt som SF6 – brugt i stor stil som bryde- og isoleringsmedie i koblingsanlæg til mellemspænding og højspænding. Selv om FN’s klimapanel har registreret SF6 som den mest skadelige drivhusgas og forbudt den i en lang række produkter, har SF6 i koblingsanlæg til mellemspænding og højspænding været tilladt på grund af manglende viden om alternative løsninger. Men snart vil brugen af SF6 i mellemspændingsudstyr være fortid, og det stiller krav til forsyningsselskaberne og industrivirksomhederne om at sætte turbo på den grønne omstilling.

En gennemtestet løsning

Allerede i 2002 lancerede Power Management-virksomheden Eaton Xiria-serien af koblingsanlæg til fordelingsnet med mellemspænding, og i dag er mere end 50 procent af Eatons løsninger til mellemspænding SF6-fri. Xiria har derfor længe været kendt som en miljøvenlig, pålidelig og økonomisk løsning til sløjfeenheder og industrielle koblingsanlæg. I 2012 udvidede Eaton serien med Xiria E, en udvidelig enkeltfeltversion af koblingsanlægget, der er specielt udviklet til fordelingsstationer til hjælpefunktioner og større kommercielle og industrielle applikationer.

Øget fleksibilitet

Med Xiria E øgede Eaton fleksibiliteten i Xiria-produktfamilien ved at tilføje modulære udvidelige feltversioner med mulighed for et lavspændingsrum til sekundært kontroludstyr. Det modulære enkeltfelt kan udvides med en simpel koblingsforbindelse. Systemet er meget fleksibelt og indeholder et bredt udvalg af beskyttelses- og kontrolmuligheder. E-versionen giver maksimal fleksibilitet og mulighed for senere udvidelse af de sekundære koblingsanlægssystemer.

Certificeret til 30.000 driftscykler

Xiria-koblingsanlæg er designet omkring Eatons afprøvede vakuumafbrydere, der ikke kræver vedligeholdelse og er certificeret til 30.000 driftscykler. Med udviklingen af Xiria E er der også introduceret en effektafbryder med nominel driftsstrøm på 630 A ved 24 kilovolt i versionerne med bloktype og enkeltfelt. Denne afbrydertype er testet til en nominel termisk korttidsstrøm på 20 kA i 3 sekunder.Både enhedens og mekanismens primære dele er i hele levetiden indkapslet i et kabinet, der beskytter hele systemet mod miljøpåvirkninger, og som derfor gør det vedligeholdelsesfrit.

Reducerede ejerskabsomkostninger

Brugen af vakuumafbrydere og fast isolering sikrer, at systemet er et energibesparende alternativ til konventionelle SF6-holdige koblingsanlæg. Ejerskabsomkostningerne er også væsentligt reduceret, da der ikke er behov for regelmæssig afprøvning af gastrykket eller anden rutinemæssig vedligeholdelse, og da bortskaffelse af brugt udstyr ikke er forbundet med høje omkostninger. 

Eatons elektrotekniske gren af koncernen er globalt førende med ekspertise inden for effektfordeling og strømkredsbeskyttelse, strømbeskyttelsesbackup, kontrol og automatisering, belysning og sikkerhed, løsninger til infrastruktur og ledningsføring, løsninger til barske og farlige miljøer samt projektrådgivning. Eaton er gennem sine globale løsninger i stand til at møde nutidens mest afgørende udfordringer inden for styring af elektrisk energi.

###

Eaton er en Power Management-virksomhed, der i 2017 omsatte for 20,4 milliarder dollars. Eaton tilbyder energieffektive løsninger, der hjælper kunderne med at styre elektrisk, hydraulisk og mekanisk energi på en mere effektiv, sikker og bæredygtig måde. Eaton har ca. 96.000 ansatte og sælger produkter til kunder i mere end 175 lande. Du kan finde flere oplysninger på Eaton.dk.

###

For mere information: Kontakt venligst Marketing Manager Jette Grønberg, Eaton, +45 36 86 79 10, jettegronberg@eaton.com

Jette Grønberg

tlf. +45 36 86 79 10

jettegronberg@eaton.com